Супрун пояснила, як безпечно очистити печінку

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про те, як допомогти печінці очиститися.

Про це вона повідомила у Facebook.

«Печінка виконує багато функцій в організмі – у ній утворюються білки крові, розпадається гемоглобін, утворюється жовч, зберігаються вітаміни, утворюються та розпадаються жири, знешкоджуються ліки, стероїдні гормони та алкоголь», – пише Супрун.

За її словами, усе, руйнується в печінці, потрапляє до жовчного міхура, кишківника і потім назовні. Печінка не вбирає в себе важкі метали чи антибіотики, які ми споживаємо. Це стосується і організму тварин, тому споживати їхню печінку цілком безпечно.

Супрун вказує, що для знешкодження різноманітних сполук печінка має низку ферментів – вони працюють як розчинники та окислювачі. Насправді так і виглядає «детокс», який активно рекламують.

Медик наголошує, що ані соки, ані пігулки не знешкоджують токсини в нашому організмі. З цим завданням можуть впоратися лише ферменти печінки та інших органів. Але жодним чином не гепатопротектори:

  • Ліки на основі cілібіну, чи екстракту розторопші плямистої доволі поширені, але насправді не мають доведеної клінічної ефективності. Дослідження свідчать, що люди, чия печінка була пошкоджена вірусами гепатиту В або С, незалежно від прийому цих ліків мали однакові печінкові аналізи та однаковий рівень смертності.
  • Поширені також добавки з глутатіоном. Ця сірковмісна речовина справді бере участь у так званому процесі «детоксу». Але важливо розуміти, що над нейтралізацією «шлаків» працюють передусім ферменти, а не власне глутатіон чи, наприклад, кисень.
  • Низка біологічно-активних добавок є гепатотоксичною, тобто потенційно може пошкодити печінку, а не «почистити». Близько 9% випадків пошкодження печінки ліками (drug-induced liver injury, DILY) викликані прийомом БАДів. Серед них: екстракти зеленого чаю, омели, чистотілу, звіробою, та гербалайф. Ви скажете: я п’ю зелений чай, і звіробій ви самі нещодавно радили. Так. Але добавки мають іншу кількість активної речовини, ніж напій, і важливо, як довго ви їх приймаєте.

Керівниця МОЗ дала кілька порад, як допомогти своїй печінці:

  • Активуйте ферменти

У нагоді стануть капуста броколі, червоний перець, зелений чай, спеції, цибуля та часник. Крім того, у складі капусти та цибулі є сірковмісні сполуки. От саме з цієї сірки в нашому організмі й утворюється глутатіон, потрібний для знешкодження деяких сполук. Для пацієнтів, що проходять хіміотерапію, важливо не «активувати» нічим системи знешкодження, адже це прискорить руйнацію ліків. Не займайтеся самолікуванням.

  • Приймайте ліки лише за призначенням лікаря та дотримуйтесь рекомендованого дозування

Дійсно, існує таке явище, як пошкодження печінки ліками. Це переважно стається із пацієнтами, старшими за 50 років, з індексом маси тіла понад 30 (ожиріння), та в яких уже є хронічна хвороба печінки, наприклад, вони перехворіли на гепатит С. При цьому вони приймають дуже багато ліків, або їх лікують від туберкульозу. Протитуберкульозні препарати: ізоніазид, ріфампіцин, піразинамід – є гепатотоксичними ліками і можуть суттєво пошкодити печінку. У такому разі лікар має добрати дозування препаратів, або замінити ліки, що викликають побічні ефекти.

Саме такі обставини шкідливі для печінки, а не просто прийом будь-яких ліків упродовж тижня-трьох. Пошкодження печінки ліками – складне питання, варте окремого обговорення.

  • Уважно стежте за своїм раціоном

Пийте менше алкоголю та солодких газованих напоїв, їжте менше смаженої та жирної їжі. Але не все так буквально: жири мають бути в нашому раціоні щодня. http://bit.ly/2H5BNVH Відмовляючись від жирів та спецій, ви позбавляєте організм стимулу виділяти жовч – а він це має робити постійно.

Їжте більше овочів, фруктів, коренеплодів, зелені та насіння. Рослинна їжа містить вітаміни, антиоксиданти та клітковину. Вони грають із печінкою в одній команді – проти вільних радикалів, високого холестерину та ожиріння.

  • Кава – дієвий гепатопротектор

Але потрібна саме кава, а не екстракти на її основі. Кава містить речовини, які здатні захищати печінку від злоякісного переродження. Крім того, вона допомагає знизити ризик розвитку раку печінки в людей, які перехворіли на гепатит.

«Пам’ятайте, що найкращий спосіб подбати про печінку – вести здоровий спосіб життя», – наголосила Супрун.

Comments are closed.